Volledige Opleiding Houtbewerking

Vind hier meer informatie over de volledige opleiding houtbewerking van Wood&Co

Volledige opleiding houtbewerking

Bij WOOD&CO leer je de belangrijkste facetten van het werken met hout en krijg je een brede kennis van zowel professionele als DHZ houtbewerkingsmachines. Daarbij ligt de nadruk van onze opleidingsmethodiek op het zelfstandig uitdenken en werken. De invulling van het programma wordt zoveel mogelijk afgestemd op jouw talenten en wensen.

Dat zorgt ervoor dat je na de opleiding voldoende kennis en vaardigheden hebt om als professionele hobbyist of als beginnend professional aan de slag te kunnen gaan met hout. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met Middelbaar Beroeps Onderwijs. De opleiding is bestemd voor iedereen van 18 jaar of ouder, een minimum aanvangsniveau is niet vereist. De opleiding bestaat uit 34 weken van ieder 5,50 uur. Hou rekening met een half uur voorbereidingstijd per week.

Ons ultieme doel is je na het doorlopen van de opleiding ook daadwerkelijk het geleerde in de praktijk gaat brengen. Als zelfstandige of in loondienst, of als de professionele hobbyist. Daarom leren we je meer dan ‘dit is de bouwtekening, maak maar na’.

In 2024 starten nieuwe volledige opleidingen houtbewerken in Arnhem en in Zwolle.

Locatie Arnhem donderdag 20/5 avond-, donderdag 6/6 dag- en dinsdag 19/11 avondopleiding.
Locatie Zwolle maandag 30/9 avond- en dinsdag 18/11 dagopleiding

Lestijden van de avondopleidingen zijn van 16:30 uur tot 22:00 uur. Voor de dagopleiding van 09:00 uur tot 14:30 uur.

Machine En Handgereedschappen

Machine en Handgereedschappen

Algemene veiligheid, functie en praktisch gebruik. Met veel nadruk op alternatieven. Als die ene machine niet beschikbaar is, wat is dan een goed alternatief.

Materiaalkennis

Materiaalkennis

Basiskennis massief hout voor in en om het huis, plaatmateriaal, schuurmiddelen, en afwerkingen (olie, was, verf, etc).

Het Ontwerpen

Het Ontwerpen

Design, schets en tekening.

In De Praktijk

Praktijk

Het maken van praktische werkstukken met steeds de nadruk op ‘wat komt er kijken bij het maken van…’, de verbindingen en het maakproces.

Bedrijfsvoering

Bedrijfsvoering

Bestek en kostprijsberekening, marketing en bedrijfskunde voor dummies, ‘ik als ZZP-er’.

Wat houdt de opleiding in?

Werkplaats & Gereedschap

Opleidingskosten

Schrijf je nu in

Opbouw van de volledige opleiding

De opleiding is verdeeld over 4 verschillende blokken (zie hieronder). Elk blok heeft een eigen thema met daarbinnen veel ruimte voor eigen inbreng om bepaalde onderdelen verder uit te diepen.

Werken Met Basis Hout

01.

Werken met basis hout

In dit blok staat het hout van boom-tot-boekenkast centraal. Welke boomsoorten zien we dagelijks in het straatbeeld. Hoe is het hout opgebouwd. Hoe wordt het gezaagd, wat zijn de eigenschappen, kleuren en geuren.

We nemen je mee in wat er komt kijken om hout professioneel te bewerken  en gaan daarmee aan de slag. Dit blok is toegespitst op handwerk en we maken slechts beperkt gebruik van elektrische machines.

Werkstukken die je kunt maken zijn o.a. een pannenonderzetter, wijnrek, snij- of tapasplankje of schilderijlijst.

02.

Werken met massief hout

In dit blok leer je hoe je ruw hout met hand- en machinaal gereedschap kunt transformeren naar mooi hout en hoe je kunt verbreden, versmallen, verbindingen kunt maken, frezen, zagen etc. We leren je om te gaan met elektrische handgereedschappen en met de machines in de werkplaats. Veiligheid van werken is hier een uitermate belangrijk aspect.

Ook maken we een eerste verkenning van ontwerp en design, schetsen en constructie.

Werkstukken die we kunnen maken zijn o.a. een vogelhuisje, een snijplank van langs- en kopshout, een i-pad standaard, een tafeltje, een stoeltje of kruk, poppenhuisje.

Werken Met Massief Hout
Werken Met Plaatmateriaal

03.

Werken met plaatmateriaal

Plaatmateriaal, zoals multiplex en MDF, is zeer belangrijk in de keuken- en kastenmakerij. Het vergt een heel andere aanpak dan massief hout.

In dit blok maak je kennis met de verschillende soorten plaatmateriaal, de eigenschappen, mogelijke afwerkingen en het fineren van de zijkanten. Ook de verschillende verbindingsconstructies komen aanbod.

Omdat de combinatie van massiefhout en plaatmateriaal veelvuldig voorkomt besteden we daar ook veel aandacht aan.

In dit blok maken we eveneens een verdiepingsslag in ontwerp en design, 2D en 3D schetsen en leren we je werken met SketchUp.

Werkstukken die we kunnen maken zijn o.a. een opbergkist, een werkbankje, hulpmiddelen voor de machines en handige mallen.

04.

Eigen Eindwerkstuk

Voor velen het mooiste gedeelte van de opleiding. In overleg met ons maak je een zelfgekozen werkstuk . Dat kan een meubel zijn, maar ook een werkbank, loungebank voor in de tuin of iets heel anders. We zullen je adviseren hoe één en ander aan te pakken en helpen je met raad en daad. Niets mooiers dan een prachtig werkstuk realiseren na een brede opleiding in het bewerken van hout.

Eigen Eindwerkstuk

Interesse?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We informeren je graag over alle mogelijkheden die we je kunnen bieden! Je kunt ons ook bellen op 06-23941449 of 06-21576336 voor direct contact.

Wood&Co

Faradaystraat 17-16
8013 PH, Zwolle

Bruningweg 19A26827 BM Arnhem

KVK: 70571090