Basis cursus houtbewerken

Vind hier meer informatie over de basis cursus houtbewerking van Wood&Co

De basis cursus Houtbewerking

Naast de volledige opleiding van 34 lessen bieden wij een verkorte opleiding van 12 lessen. Bij deze opleiding krijg je uitleg wat hout nu precies is, wat je ermee kunt, hoe je het herkent en hoe je het afwerkt. Daarnaast leren we je hoe je hout daadwerkelijk moet gaan bewerken en welke gereedschappen hierbij nodig zijn. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met Middelbaar Beroeps Onderwijs. De opleiding is bestemd voor iedereen van 18 jaar of ouder, een minimum aanvangsniveau is niet vereist. De opleiding bestaat uit 12 weken van ieder 5,50 uur. Hou rekening met een half uur voorbereidingstijd per week.

Aan het eind van deze cursus ben je bekend met de basistechnieken van houtbewerking en heb je deze in de praktijk toegepast.

In 2024 starten vele nieuwe basis opleidingen houtbewerken

  • Locatie Arnhem op 21 augustus en 27 november, steeds op de woensdagavond.
  • Locatie Zwolle op donderdag 7 november zowel een daggroep als een avondgroep

Wat houdt de opleiding in?

Werkplaats & Gereedschap

Opleidingskosten

Schrijf je nu in

Opbouw van de basis opleiding

De basisopleiding is verdeeld over twee blokken. Binnen deze blokken is er veel ruimte voor eigen wensen en inbreng, zowel op gebied van projecten als met welke gereedschappen je wilt leren werken.

Gedurende onze basisopleiding stellen wij je de gereedschappen ter beschikking. Wij staan je met raad en daad terzijde en sturen op veiligheid van werken en optimale ontwikkeling van jezelf in ons mooie vak van houtbewerking.

Reportage Wood&co Zwolle

Blok 1.

Kennis vergaren en werken aan de basis

Welke houtsoorten kunnen we gebruiken, wat zijn de eigenschappen, hoe is hout opgebouwd, waarom trekt het krom, hoe voorkomen we dat, hoe werken we hout af.
We laten je zelf ervaren hoe je hout moet schaven, zagen, beitelen, schuren etc. Maar veel belangrijker is er hoe je hout op de juiste maat krijgt, hoe je hout moet verbreden zodat het niet meer krom trekt en hoe je hout met elkaar kunt verbinden. Gedurende dit blok gebruiken we uitsluitend handgereedschappen. Je maakt kennis met de schaaf, Japanse zaag, beitels, kruisstaal, haakhoek en aftekenmes We maken naar eigen keuze werkstukken als fotolijstjes, kratje voor op de fiets, eenvoudige lamp of hulpwerkstukken voor de houtbewerking zelf

Blok 2.

Werken met massief hout

In dit blok leer je hoe je ruwhout met handgereedschappen kunt transformeren naar mooi en werkbaar hout. Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je ook kiezen om dit machinaal te doen, of eventueel een combinatie van beiden. Vervolgens leren we je hoe je moet verbreden en versmallen. Daarna gaan we werken met verbindingen. Hoe zorg ik ervoor dat ik een kratje maak die niet uit elkaar valt, een schilderijlijst mooi en sterk wordt, mijn tapasplank niet kromtrekt, mijn tafeltje niet wankelt. Na uitleg ga je zelf aan de gang met halfhoutverbindingen, kopshoutverbindingen, diagonale verbindingen enzovoorts. We sporen je eigen creativiteit aan in de zoektocht naar leuke en toepasbare werkstukken.

Werken Met Massief Hout

Interesse?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We informeren je graag over alle mogelijkheden die we je kunnen bieden! Je kunt ons ook bellen op 06-23941449 of 06-21576336 voor direct contact.

Wood&Co

Faradaystraat 17-16
8013 PH, Zwolle

Bruningweg 19A26827 BM Arnhem

KVK: 70571090