Maak je eigen Rietveld Stoel

Vind hier meer informatie over de cursus Maak je eigen Rietveld stoel

Vind hier meer informatie over de cursus Maak je eigen Rietveld stoel

Je eigen Rietveld Stoel in vier dagen

Gerrit Rietveld was een Nederlands architect en meubelontwerper. Hij heeft vele meubels ontworpen waaronder een aantal iconische stoelen zoals de kratstoel, de zigzag stoel, de Steltman stoel en de Red-and-Blue stoel.

In deze ontwerpen staat de functionaliteit van de stoel centraal. Met relatief eenvoudige houten verbindingen, symmetrische maatvoering en ongebogen vlakken hebben de stoelen hun vorm gekregen en zijn ze, een kleine honderd jaar na datum nog steeds prachtig.

Het zijn ook fijne ontwerpen om zelf te maken. Heb je zelf de machines niet of ontbreken de vaardigheden? Bij Wood&Co helpen we je graag in de vierdaagse ‘Maak je eigen Rietveld stoel’.

Nieuwe opleidingen ‘Maak je eigen Rietveld stoel’ zijn nog niet gepland. Laat het graag weten als je geïnteresseerd bent. Dan houden we je op de hoogte van nieuwe data.

Wat houdt deze cursus in?

Werkplaats & Gereedschap

Opleidingskosten

Schrijf je nu in

Opbouw van de cursus Eigen Rietveld Stoel

De opleiding is verdeeld over vier dagen. De inhoud passen we zo veel mogelijk aan op jouw kennis,  vaardigheden en interesse. Daarbinnen is veel ruimte voor eigen inbreng om bepaalde onderdelen verder uit te diepen

Rietveld Red Yellow Blue Sketchup

Dag 1.

Basiskennis en vaardigheden

Basiskennis over hout en vaardigheden van handgereedschappen en machines staan op deze dag centraal. Ook oefen je met de gereedschappen die je nodig hebt om de dagen erna de stoel te kunnen maken.

Natuurlijk moet je ook het ontwerp definitief kiezen en goed doorgronden. Zodat je weet hoeveel hout je nodig hebt. Met welke maten en hoe de verschillende onderdelen met elkaar verbonden zijn.

We zoeken het hout waarvan de stoel gemaakt gaat worden bij elkaar en maken de planning voor de dagen erna.

Dag 2.

Hout machineren en bewerken

Het ruwe hout moet worden gemachineerd: verwerkt tot gladde en haakse balken en latten met de juiste maten. Dan is het tijd de verschillende verbindingen voor te bereiden zoals de zwaluwstaart als het om de zigzag stoel gaat en de deuvelverbinding bij de Red and blue.

Als het even kan maken we ook al een proef lijmopstelling om te zien of het allemaal gaat passen.

Afkortzaag
Verlijming En Montage

Dag 3.

Verlijming en montage

Dan is het eindelijk zover. De verschillende onderdelen kunnen worden verlijmd tot de stoel.

Belangrijk daarbij om eerst een proef opstelling te maken om te zorgen dat alle hulpmiddelen om het goed te verlijmen en monteren klaar staan.

Eenmaal verlijmd is er nauwelijks meer een weg terug. Daarom ligt hier veel nadruk op zorgvuldig werken en controle op haaksheid.

Dag 4.

Het Eindresultaat

De stoel kan uit de klemmen. En het afwerken kan beginnen. Lijmresten verwijderen. Schuren, schuren en nog eens schuren en tot slot voorzien van een afwerklaag van minerale olie, hardwax of wellicht een kleurende beits of verf.

Einde dag kan de stoel vol trots thuis worden getoond

Rietveld In Verschillende Houtsoorten Arie

Interesse?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We informeren je graag over alle mogelijkheden die we je kunnen bieden! Je kunt ons ook bellen op 06-23941449 of 06-21576336 voor direct contact.

Wood&Co

Faradaystraat 17-16
8013 PH, Zwolle

KVK: 70571090

Menu